Sociale veiligheid
Om een sociaal en fysiek veilige omgeving te scheppen (en te behouden), kunnen clubs gebruik maken van tools en informatie die beschikbaar wordt gesteld door NOC*NSF, CVSN en de KNHB. De Gemeente Amsterdam verwacht dat sportclubs, waarmee wordt samengewerkt, voldoen aan basiseisen voor een Veilig Sportklimaat.
Basiseisen genoemd, omdat meer nodig is om leden en bezoekers een veilig gevoel te geven.
Mensenwerk
De sfeer in een club is een kwestie van mensenwerk. Binnen een vereniging hebben we iedereen nodig om de sfeer, zoals die hier beschreven staat, te bewaken.
Met iedereen wordt dus niet alleen op de speler/speelster, of de ouder-vrijwilliger gedoeld, maar ook op de trainer, coach, scheidsrechter, de toeschouwer en het bestuurslid. Van iedereen wordt verwacht dat hij of zij in beweging komt, zodra zich een situatie voordoet die niet goed voelt. Dat dat niet altijd gemakkelijk is, is bekend.
Samen maken we het verschil
Via campagnes, zoals: Blijf je stil of praat je erover van NOC*NSF, worden we geconfronteerd met situaties, waarin je het verschil kunt maken.
Niet door weg te kijken, maar in actie te komen om de kans op herhaling (en geleidelijke acceptatie) van het gedrag te verkleinen. Ondanks de campagnes is de drempel om in actie te komen, nog steeds hoog. Misschien zelfs hoger dan een paar jaar geleden.
Toch mogen – nee moeten – we niet wegkijken, want alleen samen maken we het verschil!
Samenwerking van Commissies S&R
De ervaring, dat samenwerking tussen (Commissies S&R van) clubs ook het verschil maakt, is de aanleiding voor het initiatief Sport & Respect. Bij dit initiatief heeft zich inmiddels een aantal clubs van district Noord Holland aangesloten.
Op deze pagina lees je hoe we als commissies denken aan een veilige sfeer te kunnen bijdragen.