Het benoemen van gedrag
Voor gedrag, waarbij respect voor de ander ontbreekt, worden verschillende termen gebruikt. Op deze site noemen we het ongewenst gedrag. Soms wordt het gedrag respectloos, normoverschrijdend, of grensoverschrijdend genoemd. Ook wordt term wangedrag gebruikt. Omdat een begrip soms verschillende beelden kunnen oproepen, kan dat voor verwarring zorgen.
Voor sportief en respectvol gedrag bestaan minder verzamelnamen. Vaak wordt beschreven (gedragsregels) welk gedrag wordt verwacht.
Niet altijd gaat respectloos of respectvol gedrag over wat iemand doet. Het gaat soms ook om wat wat iemand niet doet.
Grensoverschrijdend of wangedrag
Een onderzoeksrapport van NOC*NSF uit 2020 brengt het Grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse sport in kaart. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in Emotioneel grensoverschrijdend gedrag (EGG), Lichamelijk grensoverschrijdend gedrag (LGG) en Seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG).
In een in 2023 gepubliceerd rapport, benoemt het Mulier Instituut, indicatoren voor Wangedrag in de sport. In dat rapport wordt de term “wangedrag” gebruikt voor het gedragingen, die in het NOC*NSF rapport “grensoverschrijdend” wordt genoemd..
Ongewenst of grensoverschrijdend?
De term Grensoverschrijdend roept vaak andere associaties op, dan de term Ongewenst. Toch worden de termen soms door elkaar gebruikt. Dat is bijvoorbeeld het geval op de site van het Centrum Veilige Sport Nederland.
In juni 2023 stelde de KNHB het Reglement Ongewenst Gedrag (ROG) vast. Die naam was bijzonder omdat het reglement betrekking heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag. Na daarop te zijn gewezen, is in juni 2024 de naam gewijzigd in Reglement Grensoverschrijdend Gedrag.
Invloed op de sfeer
Welke terminologie ook wordt gebruikt, bij gedrag gaat het er om, welke invloed het gedrag heeft op de sfeer. Welk gevoel erdoor wordt opgeroepen.